top of page

Internationella Müslidagen – fira med din egen hälsosamma blandning!

Visste du att den 22 augusti firas Internationella Müslidagen? Müslin uppfanns redan på 1900-talet av den schweiziske läkaren Maximilian Bircher-Benner som ville skapa en näringsrik frukost full av energi, fibrer och vitaminer – och den har varit en favorit sedan dess!


Att göra sin egen müsli är både enkelt, gott och ett smart sätt att undvika onödigt socker och tillsatser. Du kan dessutom anpassa blandningen helt efter din smak och dina näringsbehov.


ree

Recept: Hemgjord hälsosam müsli (ca 10 portioner)

Ingredienser:

  • 5 dl havregryn (gärna fiberhavregryn)

  • 1 dl solroskärnor

  • 1 dl pumpakärnor

  • 1 dl hackade nötter (t.ex. mandel, valnötter eller hasselnötter)

  • 1 dl kokosflakes (osötade)

  • 1 dl russin eller hackade torkade aprikoser

  • 2 msk chiafrön

  • 2 msk linfrön

  • 1 tsk kanel

  • 1 msk honung (valfritt)

  • 1 msk rapsolja eller kokosolja


Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Blanda havregryn, frön, kärnor, nötter och kokosflakes i en bunke.

  3. Rör ihop oljan med honung och ringla över blandningen. Krydda med kanel och blanda väl.

  4. Rosta på en plåt i ugnen ca 15 minuter. Rör om då och då så att müslin får en jämn gyllene färg.

  5. Låt svalna och blanda sedan i russin eller torkad frukt.

  6. Förvara i en tät burk – håller sig i flera veckor.


Servera din müsli med naturell yoghurt, växtbaserad yoghurt eller mjölk och toppa gärna med färska bär. Perfekt start på dagen!


När du gör din egen müsli får du inte bara en mer näringsrik produkt – du kan också anpassa smakerna så att varje skål blir precis så god som du vill ha den.

 
 
bottom of page